Miksei nuoret äänestä?

24.01.2019

Vaalikiima lisääntyy koko ajan erityisesti eri puolueiden sisällä. Ei enää montaa viikkoa, kun sedät nappaa takataskusta kovat panokset ja aletaan osoittelemaan kaikkia muita puolueita. Sanasota on kuumimmillaan. Karu totuus on kuitenkin, että vaalikiima ei ihan ole vielä yltänyt kuitenkaan äänestäjälle. Kuinkahan moni esimerkiksi 18-24 vuotiaista osaisi katugallupissa sanoa, että eduskuntavaalit ovat keväällä?

Viime vaaleissa Suomen vaalitutkimusportaalin mukaan 18-24 vuotiaiden äänestysaktiivisuuden keskiarvo oli 47%. Miettikää ihan vakavasti tätä hetki. Allianssin vuonna 2016 Nuorista Suomessa- julkaisun mukaan lukion opiskelijoista 28% ja amiksista 37 % eivät tienneet miten he voisivat vaikuttaa koulunsa asioihin. Vaalien alla keskustellaan aika ajoin nuorten äänestysaktiivisuudesta ja siitä kiinnostaako politiikka ylipäätään. Kovinkaan paljon energiaa ei käytetä siihen, miten äänestysaktiivisuus saadaan nostettua, tyydytään keinoon helpoimpaan, syyllistämiseen. Tilanne on se, että nuorilla ei ole tietoa edes, miten vaikuttaa siihen lafkaan, missä joka päivä opiskellaan. Mielestäni on aika ironista huudella sen perään, että miksei nuoret äänestä.

Nuorisobarometrin 2014 mukaan 20% nuorista sanoo osallistuvansa yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen tähtäävän järjestön tai kansalaisliikkeen toimintaan mutta 5% aktiivisesti. Nuorisobarometri kuitenkin lohduttaa, että suomalaisnuorten yhteiskunnalliset tiedot ovat kansainvälistä kärki luokkaa.

Mistä sitten kiikastaa? Tässä on peiliin katsomisen paikka ihan jokaisella puolueiden toiminnassa mukana oleville ja yleisesti poliittiselle keskustelulle. Kansanedustajien keski-ikä on 51 vuotta. En väitä, että se olisi koko homman ydin mutta onhan se selvää, että samaistutaan helposti samassa elämäntilanteessa oleviin. Mielestäni on myös vähän surkuhupaisaa, että nuoria pitäisi saada äänestämään mutta suureen osaan yleisistä paikoista on poliittinen porttikielto. Politiikasta pitäisi puhua lisää kouluissa ja kannustaa enemmän äänestämään. Pointti ei ole siinä mitä puoluetta äänestää vaan siinä, että myös nuorten ääni tulee kuuluviin. Nuorten osallisuuden lisäämisestä voi sedätkin huudella yhtä innokkaasti.